Salut mental al lloc de treball: "Calen moments de reparació, el descans també és feina"

L'Organització Mundial de la Salut adverteix dels riscos psicosocials de la sobrecàrrega de feina, els ambients autoritaris o la incertesa laboral per als treballadors.

infLa salut mental a l'entorn laboral és la gran assignatura pendent en l'àmbit de la prevenció i la seguretat dels treballadors. Ho diu un estudi sobre la gestió del risc psicosocial a Espanya elaborat per l'Institut Nacional de Seguretat i Seguretat al Treball, publicat coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut Laboral

"Queda camí per recórrer en l'avaluació dels riscos psicosocials, i més encara en la intervenció." 

Precisament l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit sobre els riscos que suposa per a la salut mental patir sobrecàrrega de feina, control insuficient o excessiu de les tasques o la incertesa laboral. Segons l'OMS cada any a tot el món es perden 12.000 milions de dies de feina a causa de la depressió o l'ansietat.

En aquest sentit, l'organització fa algunes recomanacions com la capacitació tant de directius com de treballadors per detectar els riscos, la incorporació de modalitats de treball flexible a l'empresa o fins i tot oferir oportunitats d'activitat física recreativa

Prevenció i detecció, una responsabilitat compartida

En una entrevista a Catalunya Informació, la vicedegana del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Dolors Líria, ha destacat la importància de "prendre molta consciència que les coses que passen a la feina tenen impacte en la salut de les persones".

Segons Líria, tenir-ne cura és una "responsabilitat compartida" entre l'empresa i el mateix treballador. Afirma que sovint és difícil discriminar si el que li passa a una persona és per la feina o no, però "com a mínim sí que cal preguntar-se si les condicions laborals estan afectant aquesta problemàtica". 

A nivell individual aconsella establir "moments de reparació":

"No som conscients que la feina genera un desgast que s'ha de reparar. Els espais de descans també són feina, perquè si no els tenim, acabem treballant pitjor."

Dolors Líria explica que "un bon ambient de treball passa per la mentalitat d'equip", és a dir, focalitzar les persones en assolir un bon resultat en la tasca conjunta, més que no pas en les relacions.

"La satisfacció que donen els bons resultats quan hi ha treball en equip és un factor protector de la salut mental a la feina." 

La vicedegana del Col·legi Oficial de Psicologia també recomana "demanar ajuda si estem sobrepassats", sobretot quan la situació no està relacionada amb un fet concret, sinó que s'allarga en el temps, es normalitza i acaba afectant la nostra vida quotidiana. 

"Dir no ens costa molt, sobretot en feines vocacionals, però hem de poder arribar a fer-ho de manera com més assertiva millor". 

L'Organització Mundial del Treball (OIT) va començar a celebrar el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut Laboral el 28 d'abril l'any 2003, amb l'objectiu de fomentar el benestar de les persones treballadores dins el seu entorn de feina. Treballar en un entorn laboral segur i saludable és un dret fonamental reconegut per la mateixa OIT l'any 2022.

 

Clara Virgili

Data
Font
3Cat
Tipus
Notícies dels mitjans de comunicació