Els empleats públics de la Generalitat que tinguin fills podran sol·licitar acollir-se a un horari flexible o una reducció de jornada fins que el menor tingui 14 anys. És a dir, dos anys més que en el sector privat.
És una de les mesures acordades en la reunió que han mantingut aquest dijous govern i sindicats en la Mesa General dels Empleats i Empleades Públics (MEPAGC). En la reunió s'han acordat noves mesures de conciliació i dos nous protocols per prevenir l'assetjament sexual i psicològic.
La Generalitat també donarà un permís retribuït especial de fins a 15 hores d'absència del lloc de treball per motius mèdics, que caldrà notificar però no justificar amb un document de baixa.
Un altre acord és una ampliació dels permisos de lactància en el cas dels treballadors públics amb fills i sense cap altre progenitor, precisament l'endemà que el Tribunal Suprem rebutgés que una mare sola pogués sumar el permís de maternitat dels dos progenitors. Això implicarà el dret a absentar-se dues hores al dia de la feina, que es podran gaudir seguides o en dues parts d'una hora.
Protocols per prevenir l'assetjament
D'altra banda, el nou protocol per a situacions d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere introdueix mesures d'acompanyament a les víctimes que no tenia el que hi havia en vigor fins ara, del 2015.
El protocol afegeix més eines de prevenció i sanció i té com a objectius establir circuits d'intervenció ràpids i eficients quan es produeixi una denúncia, definir els rols i les responsabilitats dels diferents agents i garantir la seguretat, la integritat i la confidencialitat de les persones afectades, a més d'aplicar mesures per a la protecció de la víctima.
Els protocols tindran terminis àgils d'investigació i s'evitaran dilacions que puguin provocar els assetjadors. Per exemple, hi haurà un termini màxim de 15 dies hàbils per emetre un primer informe després de rebre una queixa o denúncia.
Protocol per a treballadors públics i també col·laboradors
El protocol s'aplicarà a totes les persones que comparteixen espai de feina a la Generalitat, amb independència de la vinculació laboral formal que tinguin. És a dir, engloba tant funcionaris com personal laboral o col·laboradors.
Tots estaran obligats a fer una formació específica sobre assetjament. Els encarregats de fer seguiment i investigació dels casos rebran una formació encara més especialitzada.
"Les institucions i les administracions públiques tenen la responsabilitat de ser exemplars amb la prevenció i la reparació de les conductes assetjadores, discriminadores i violentes", ha afirmat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en la presentació de l'acord.
Verge també ha subratllat que l'actualització dels protocols estableix les bases per a la revisió dels protocols que han de fer els ajuntaments i els consells comarcals.
La consellera ha remarcat que el protocol preveu també l'anomenada violència de segon ordre, és a dir, l'assetjament o represàlies cap a les persones que investiguen els casos o acompanyen les víctimes.