Dones al sector públic: més paritat en alts càrrecs però precarietat als llocs de base

Un estudi de la Cambra de Comerç posa de manifest que a la Generalitat es manté el sostre de vidre perquè les dones continuen sent les que més s'encarreguen de les cures en l'àmbit familiar.

Les dones ja ocupen el 50% d'alts càrrecs de la Generalitat i les entitats del sector públic, enfront del 40% del 2020, segons un estudi de l'Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. Desglossat, aquest percentatge és d'un 55% a la Generalitat i d'un 41% a les entitats públiques.

Així doncs, la paritat al sector públic s'assoleix per primer cop en les posicions de més responsabilitat. Això no es deu al fet que hi hagi més presència de dones, sinó que s'ha reduït el nombre de càrrecs. Uns càrrecs que fa tres anys principalment estaven ocupats per homes, tal com ha explicat l'autora de l'estudi i directora d'anàlisi econòmica de la Cambra, Carme Poveda.

Sigui com sigui, les xifres queden molt lluny del sector privat, on un 23% dels alts càrrecs són ocupats per dones.

Precarietat i sostre de vidre

Ara bé, al sector públic encara hi ha assignatures pendents: el sostre de vidre i la precarietat que pateixen les dones en els llocs de base.  

Pel que fa a la precarietat, les dones representen el 71% del col·lectiu d'interins i personal laboral temporal, un percentatge superior al 65% en els col·lectius de funcionaris i personal laboral indefinit.

Pel que fa al sostre de vidre, l'estudi assenyala que les dones són el 74% de l'ocupació amb títol universitari, però, en canvi, només estan representades en un 55% entre els alts càrrecs i eventuals de la Generalitat.

Segons les responsables de l'informe, això es deu al fet que les dones, en general, continuen sent les que s'encarreguen de les cures en l'àmbit familiar.

La bretxa salarial es redueix

Mentrestant, la bretxa salarial s'ha reduït significativament els últims anys i està per sota del 5%, una xifra que la nova directiva de transparència considera acceptable.

Així, les dones que ocupen alts càrrecs i de direcció del govern guanyen de mitjana 83.664 euros. Això és un 4,4% menys que els homes. Mentrestant, a les entitats del sector públic, la bretxa salarial és inferior: les dones guanyen 89.011 euros, un 1,2% menys que els homes.

Fa tres anys, la bretxa salarial se situava en el 9,4% pel que fa als alts càrrecs de la Generalitat, i en el 6,3% a les entitats.

Al sector públic, la taula retributiva per categories és independent del sexe. Així que la bretxa salarial s'explica perquè encara hi ha més homes que tenen càrrecs superiors i, per tant, cobren més.

Així, l'estudi de la Cambra posa de manifest el salari mitjà dels alts càrrecs i eventuals al govern de la Generalitat:

  • President: 136.178 euros
  • Consellers i conselleres: 120.774 euros
  • Directors generals: 92.673 euros
  • Delegats i delegades del govern: 91.723 euros
  • Secretàries i secretaris generals: 90.799 euros
  • Assessors i assessores: 74.366 euros

La Generalitat, més paritària que les seves entitats

Pel que fa als alts càrrecs, la Generalitat és més paritària que les 163 entitats del seu sector públic, entre les quals es troben, per exemple, ACCIÓ, l'Agència Tributària de Catalunya o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Ferrocarrils de la Generalitat, el Servei d'Ocupació de Catalunya o l'Agència Catalana de l'Aigua.

Pel que a la Generalitat, el 55% dels 365 alts càrrecs i eventuals són dones, mentre que el 2020 eren el 48%.

A les entitats que depenen del govern, les dones representen el 41% en els càrrecs directius de presidència, direcció i gerència. Això sí, són moltes més que el 24% de fa tres anys. En aquest sentit, la Cambra de Comerç urgeix a assolir el 50% de dones en llocs directius també a les entitats del sector públic.

D'altra banda, l'estudi també analitza la presència de dones als òrgans de govern de les 216 entitats participades per la Generalitat. Són càrrecs no remunerats però amb capacitat d'influència i decisió. El 39% d'aquests càrrecs són ocupats per dones, enfront del 30% de fa tres anys.

 

Data
Font
Ccma.cat
Tipus
Notícies dels mitjans de comunicació