Antifrau detecta nombroses irregularitats en les llicències per edat al Parlament

També detecta irregularitats en la prima per subsidi, el concurs de lletrats i obstrucció a la informació pública, entre altres, i dona 30 dies a la cambra per explicar-se.

parlamentL'Oficina Antifrau ha detectat deu tipologies d'irregularitats al Parlament i dona 30 dies a la cambra per respondre-hi.

Arran d'una denúncia anònima, Antifrau ha elaborat un informe en què, entre d'altres, es fixa en les polèmiques llicències per edat del personal del Parlament. L'escrit qüestiona que, tot i que aquesta mena de jubilacions daurades es van suprimir el gener de l'any 2022, se'n van tramitar i concedir 13 abans d'impulsar la modificació del reglament que les permetia. Antifrau, a més, retreu a la cambra que no justifiqués que moltes d'elles es van concedir diferides a un any vista o més.

La investigació també ha detectat irregularitats en altres processos, com l'atorgament de primes o subsidi per jubilació i premi de vinculació o la creació de "llocs instrumentals" en connexió amb els processos d'estabilització

Ampliació de places sense anunci previ

Antifrau demana explicacions al Parlament per l'ampliació d'una plaça en el concurs de lletrats el 2007. Un any i mig després del concurs públic per ocupar dues places de lletrats es va ampliar a una tercera plaça. L'informe recorda que en les bases del concurs no s'especificava la possibilitat d'aquesta ampliació, un requisit que estableixen les normes internes del Parlament.

Pel que fa al concurs de places d'uixer del 2019, de les 11 inicials, a mig procés es va acordar ampliar-lo en tres places més. La investigació conclou que tot i que en aquest cas sí que es contemplava des de l'inici la possibilitat d'ampliar les places, l'acord no fa cap referència que s'haguessin produït vacants. Per això pregunta a la cambra si cal revisar-lo, tenint en compte que va entrar una persona que després va anar ocupant llocs de nivell superior sense els requisits necessaris.  

Antifrau també retreu que el 2015 es va ocupar el rellevant càrrec de l'oïdor de comptes sense el concurs específic, només per encàrrec. I que ha estat 7 anys exercint aquestes destacades funcions de fiscalització del Parlament. Després de la denúncia, el Parlament va convocar el concurs.

També ha detectat un conflicte d'interès de la secretària general, llocs de comandament pendents de definir, irregularitats en la selecció d'interins "de reforç" i en l'increment del personal eventual, així com obstacles en l'exercici dels drets d'accés a la informació pública.

El Parlament respon

A l'espera que la pròxima reunió de la mesa analitzi l'informe que l'Oficina Antifrau de Catalunya ha enviat aquest dijous, el Parlament assegura que des que el maig passat va autoritzar la investigació, ha facilitat i aportat tota la documentació que se li ha requerit.

Paral·lelament, la presidenta del Parlament ja ha sol·licitat al secretari general un informe sobre el contingut i l'abast de la resolució. D'aquesta manera, Anna Erra espera respondre a les peticions que ha fet aquest mateix dijous, a través de l'informe, l'Oficina d'Antifrau.

Finalment, en el mateix comunicat, el Parlament destaca que "la presidenta i la mesa refermen el seu compromís a continuar treballant per una institució i una administració de màxima qualitat, eficiència i transparència".

El canvi del reglament

Una investigació del diari Ara, el gener del 2022, destapava el cas de les llicències per edat. Un privilegi dels treballadors del Parlament, que permetia als funcionaris de la cambra catalana que tinguin més de 60 anys continuar cobrant el sou íntegre sense anar a la feina. Ho podien fer si havien treballat almenys 15 anys al Parlament i durant un màxim de cinc anys, fins a la jubilació.

Aleshores l'òrgan de govern de la cambra catalana va decidir eliminar l'article 79 de l'Estatut del Règim de Govern Intern, el que permetia aquestes llicències per edat. En un primer moment va rebaixar de cinc a tres els anys que es podia cobrar aquest subsidi i es van endurir les condicions per accedir-hi, unes modificacions que eren insuficients, i finalment les llicències van desaparèixer del reglament.

Quan es va destapar el cas, 21 treballadors del Parlament gaudien de la llicència per edat, i 12 més ho havien sol·licitat però encara no ho cobraven.

 

Marc Teixidó Valls

Data
Font
Ccma.cat
Tipus
Notícies dels mitjans de comunicació