La vaga d'infermeres i altres treballadors de l'ICS es fa notar als CAP

Les vagues sorgeixen del malestar després de l'anunci del preacord del conveni col·lectiu de l'Institut Català de la Salut (ICS), per considerar que no millora prou les condicions laborals i econòmiques a totes les categories.

maniLes infermeres han començat aquest dimarts una vaga indefinida convocada per un dels sindicats no majoritaris, Infermeres de Catalunya, que representa treballadores tant de l'ICS com dels centres concertats. Rebutgen els acords que Salut ha firmat amb altres representants sindicals. 

S'han decretat serveis mínims per garantir el normal funcionament a urgències i les unitats especials. El 6% d'infermeres dels hospitals i un 38% de les dels CAPs han secundat la jornada de vaga, segons Salut.

Aquesta vaga coincideix amb la convocatòria d'aturada que han fet per aquest dimarts i aquest dimecres cinc sindicats minoritaris. Està cridat a la vaga el personal de l'ICS que inclou, entre d'altres, administratius, informàtics, treballadors socials sanitaris, tècnics de rajos i tècniques en Cures d'Auxiliar d'Infermeria (TCAI),

En global -- comptant també la resta de persones que feia vaga--  el seguiment ha estat del 8,6%, segons les dades de la Generalitat. I per línies assistencials ha estat del 19.6% a l'atenció primària; del 2,6 a l'atenció hospitalària, del 0,9 als centres sociosanitaris i de l'1% a la salut mental.

Totes dues vagues sorgeixen del malestar després de l'anunci --fa tres setmanes-- del preacord del conveni col·lectiu de l'Institut Català de la Salut (ICS). Consideren que no millora prou les condicions laborals i econòmiques a totes les categories.

Manifestació de 3.000 persones al centre de Barcelona

Les vagues han anat acompanyades de protestes. Una d'elles, protagonitzada per infermeres de tot el sistema sanitari públic, ha començat a Barcelona a la plaça de Catalunya i ha avançat per la Via Laietana, fins a arribar a plaça Sant Jaume.

En aquest punt, ha confluït amb la manifestació del personal de l'Institut Català de la Salut, que hi ha arribat després de començar les seves reivindicacions just davant de la seu d'aquesta institució, a la Gran Via amb Balmes. 

Els sindicats han posat punt final a la protesta a la plaça Sant Jaume, després de més de dues hores de recorregut. Davant del Palau de la Generalitat, els convocats han demanat la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells.

Els professionals sanitaris han omplert la plaça durant una hora, on han continuat proclamant crits a favor d'una vaga indefinida i en contra del tercer preacord de l'ICS.

Segons la Guàrdia Urbana, uns 3.000 sanitaris s'han manifestat aquest dimarts pel centre de Barcelona.

La vaga dels treballadors de l'ICS podria ser indefinida al gener

Cinc sindicats minoritaris (CATAC-CTS, CGT, Intersindical, Som Sanitat i Som Intersindical) han convocat tot el personal de l'ICS a fer vaga aquest dimarts i dimecres, tot i que no descarten fer-la indefinida a partir del gener.

D'aquests sindicats, només CATAC-CTS té representants a la taula de negociació del conveni i, de fet, va ser l'únic de la taula que no va signar el preacord.

Reivindiquen que el pacte es tradueix en alguns casos en augments de sou molt minsos --de tot just 8 euros al mes en alguns casos-- i que han perdut fins a un 20% del seu poder adquisitiu en els últims anys.

A més, consideren que no es reconeix prou la tasca de tot el personal dins del sistema sanitari sense el qual, diuen, no podria funcionar.

Apunten a la labor d'administratius, informàtics, treballadors socials sanitaris, tècnics de rajos i tècniques en Cures d'Auxiliar d'Infermeria (TCAI), entre d'altres.

Néstor Sastre, de SOM Intersindical, ha titllat el preacord de "discriminatori", perquè hi ha categories que surten beneficiades i d'altres que no tenen pràcticament cap mena d'increment, ha assegurat en referència als metges.

"Ara és el moment de donar un cop de puny a la taula", ha constatat, a més d'afegir que un 56% del pressupost del preacord es destina als facultatius, mentre que hi ha categories en què és un 2 o 3%. "És un menyspreu cap a la resta de categories professionals", ha denunciat.

Les reivindicacions del sindicat Infermeres de Catalunya

Infermeres de Catalunya és un sindicat que no té representació a la taula de negociació. Tot i anunciar l'aturada just després del preacord de l'ICS, han inclòs a la convocatòria tot el personal d'infermeria del sistema públic de salut. És a dir, també el de la concertada. "Hem arribat al límit i ja no podem tolerar més el menyspreu reiterat cap a la nostra professió", asseguren.

Han presentat 38 reivindicacions que van des del reconeixement de la categoria professional, a augments salarials o detalls concrets de com s'ha d'articular la feina del dia a dia. No totes aquestes reivindicacions poden ser incloses a un conveni col·lectiu o regulades pel Departament de Salut, ja que n'hi ha que són de competència de l'Estat.

inferSATSE, el sindicat majoritari del col·lectiu d'infermeria i que sí que va signar el preacord, interpreta la convocatòria de vaga com "una acció totalment electoralista i precipitada".

Asseguren que estan fent "una interpretació errònia i esbiaixada de l'acord", que s'han fet servir esborranys de les taules salarials amb errors pendents de correcció i que l'acord té "millores substancials" que no es poden deixar escapar i quedar-se en un estat de negociació perpètua a l'ICS.

A més a més, divendres s'hi suma també la convocatòria de la Federació de Tècnics i Professionals de la Sanitat --que agrupa el Sindicat Professional de Tècnics d'Infermeria (SAE) i el Sindicat Estatal Tècnics Superiors Sanitaris (SIETeSS)--. Ja van fer dos dies de vaga fa un parell de setmanes i ara tornen a convocar vaga i manifestació.

El preacord del tercer conveni col·lectiu de l'ICS es va signar el 22 de novembre. Ho van fer tots els sindicats que hi tenen representació menys un. UGT, Metges de Catalunya, CCOO i SATSE el van subscriure, però CATAC-CTS no ho va fer i ara és un dels que convoquen la vaga.

 

Data
Font
Ccma.cat
Tipus
Notícies dels mitjans de comunicació