La prohibició del teletreball per a alts càrrecs de la Generalitat arriba a la justícia. Segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio", l'associació professional Fòrum d'Advocacia de la Generalitat, que té caràcter sindical, ha comunicat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha presentat un recurs contenciós administratiu per anul·lar la instrucció del govern que prohibeix el treball a distància als alts càrrecs.
L'exdirectora general de Serveis Consultius del Gabinet Jurídic de la Generalitat i membre de Fòrum d'Advocacia, Aranzazu Colom, defensa fermament la viabilitat del teletreball:
"Estratègicament funciona millor tenir la gent més concentrada en el lloc que hagi decidit, que pot ser fent teletreball a casa o a la biblioteca. No s'ha donat cap cas que es pugui evidenciar que aquest teletreball no funciona."
Colom afegeix que tots els treballadors que treballen a distància han fet cursos de formació i estan preparats per fer la feina a distància.
Volen negociar
El Fòrum d'Advocacia de la Generalitat critica qüestions de fons i de forma. D'una banda, considera que la Generalitat s'ha saltat passos en la tramitació del teletreball i demana una negociació sindical.
En aquest sentit, Aranzazu Colom deixa clar que és completament legítim que el govern vulgui canviar un decret per modificar el règim de teletreball: "Pot fer-ho, però ha de seguir el procediment establert i, per tant, s'han de fer tots els tràmits pertinents. I el més important en aquest cas, per nosaltres, és el tràmit sindical."
Com a membre de Fòrum d'Advocacia, l'exdirectora general de Serveis Consultius del Gabinet Jurídic de la Generalitat també rebutja que als subdirectors se'ls posi al mateix sac que als alts càrrecs polítics i, per tant, no se'ls deixi teletreballar. Creu que al darrere d'aquesta decisió hi ha alguna cosa més:
"Veiem que el teletreball és una excusa. Convertir els subdirectors en alts càrrecs respon a un procés de politització dels funcionaris que no podem acceptar. La imparcialitat i la neutralitat política han de ser les insígnies de la nostra administració."
Quan a començaments d'any es va anunciar la intenció de prohibir el teletreball, uns 200 alts càrrecs --la majoria subdirectors generals, que són funcionaris de carrera-- van lliurar un manifest a l'executiu de Salvador Illa per demanar que se'ls permeti continuar treballant remotament dos dies a la setmana, com han fet els últims 4 anys.
La mesura afecta secretaris, subsecretaris, subdirectors generals i càrrecs equivalents de la Generalitat i els seus organismes. En el manifest presentat al gener ja criticaven que la decisió s'havia pres sense avaluar la seva feina i que havia generat "un desconcert generalitzat".
Mentrestant, el govern sempre ha defensat que no faria marxa enrere i el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha justificat que el treball sigui només presencial per poder liderar els equips i atendre ciutadans i empreses al conjunt del país.