Arriba a Catalunya l’efecte d’una sentència contra els lots de Nadal a l’administració

La Diputació de Tarragona anul·la una compra de 70.000 euros d'obsequis per als seus treballadors a conseqüència d'una resolució del Tribunal de Cuentas que tractava sobre un cas de Madrid.

Finalment, els treballadors, amics i saludats de la Diputació de Tarragona no tindran lots de Nadal de “consum responsable”. Ni, pel que s’entrelluca, de consum de cap mena. Així ho ha decidit la corporació municipal, segons ha avançat el Diari de Tarragona i ha confirmat El Món, després que l’interventor de l’organisme alertés els diputats provincials que el desembre de l’any passat el Tribunal de Comptes va declarar que una administració pública no pot assumir una “liberalitat d’empresari” com és la compra de lots de Nadal. L’ona expansiva d’aquesta resolució, fruit d’un cas de Madrid, arriba, per tant, a Catalunya. I podria afectar més administracions si els interventors comencen a alarmar-se.

Segons fonts oficials de la Diputació consultades per El Món, s’ha decidit “desistir” de la licitació i ja s’ha anunciat a les empreses que concorrien al concurs. Una adjudicació que havia començat el passat mes d’octubre i que havia difós El Món, per valor de gairebé 70.000 euros. En aquest sentit, les mateixes fonts asseguren que feia molts anys que es duia a terme el repartiment de lots amb informe favorable dels serveis legals i de tresoreria de la institució.

Els sindicats, però, no ho veuen igual. La Intersindical, si bé considera que jurídicament no era sostenible aquest regal encara que fos “simbòlic”, han anunciat als seus afiliats que reclamaran que els 70.000 euros s’incorporin a la “bossa de productivitat” de la massa salarial dels treballadors de l’administració. Una solució que “redefineix” aquest obsequi nadalenc. Per la seva banda, la UGT assegura que té la intenció de lluitar per “mantenir la cistella”.

El Tribunal de Comptes, el responsable

La decisió de la corporació arriba després de la sentència de cinc de desembre de 2023 arran del cas de l’Ajuntament de Venturada, a Madrid. La ponent de la resolució va ser Maria del Rosario García. En la sentència, la 7/2023 del Tribunal de Comptes considerava que “el lliurament dels lots a empleats municipals i altres col·lectius i personalitats aliens al consistori no té una finalitat pública que justifiqui el càrrec al pressupost municipal”. La resolució argumenta que els lots “no troben empara legal perquè es tracta d’una liberalitat de l’empresari que no és assumible en una administració pública”.

trib

                 Part de la sentència del Tribunal de Comptes sobre els lots de Nadal

De tota manera, des de la Diputació insisteixen que cada any s’ha fet amb el vistiplau dels serveis jurídics. De fet, es considerava com una mena de complement o gratificació de productivitat que alhora incorporava un benefici social de consum responsable en adquirir els lots en empreses de caràcter social que subministraven els productes. La Diputació havia obert una adjudicació per una forquilla de 1.340 i 1.360 lots consistents en dues ampolles de vi, torrons i oli d’oliva.

 

Quico Sallés

Data
Font
Elmon.cat
Tipus
Notícies dels mitjans de comunicació