Gestió de l’estrès. Millora de la qualitat de vida professional _Curs semi presencial_20 hores lectives

Data
28/04/2025 - 17/06/2025
Horari
de 9.30 h a 14.00 h. i de 9.00 a 11.30 h // presencial: 28 d’abril, i 17 de juny // 5, 12, 19 i 26 de maig i 2 juny Online
Lloc
UPF-BSM (Barcelona School of Management) Universitat Pompeu Fabra - Online.
Adreça
C/ Balmes, 134
Població
Barcelona
Codi Postal
08008
Telèfon
93 310 44 04
Correu electrònic
formacio@fmc.cat
Organitza
Federació de Municipis de Catalunya
Inscripció
Gratuït
Requisits d'accés
Inscripció Prèvia fins 22 d'abril
Descripció

Presentació

La formació dels professionals, sovint no recull suficientment ni l’afrontament de l’estrès, ni la prevenció del burn-out (esgotament professional o estrès laboral crònic), ni el desenvolupament de l’estratègia personal i professional.

La manca d’atenció als aspectes del mateix professional en relació a la seva tasca és una de les causes de l’esgotament professional. Cada cop hi ha més consciència de la importància dels coneixements i les habilitats que són necessàries en la prevenció de l’esgotament emocional i en una actitud proactiva per dissenyar la pròpia estratègia personal i professional. 

La síndrome del burn-out figurarà en la Classificació Internacional de Malalties (CIE-11) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). S’estima que afecta al 10% dels treballadors/es i, en les seves formes més greus, a entre el 2% i el 5%. Aquest trastorn afecta més a treballadors/es que tenen ocupacions relacionades amb l’atenció a les persones.

És especialment útil aquesta atenció a la gestió emocional en les noves condicions de treball generades per la post-pandèmia i l’angoixa per les crisi (estructural, guerres, energètica, mediambiental, etc.)

Aquest curs és un espai pràctic d’anàlisi i millora sobre aspectes tècnics, emocionals i institucionals per mitjà d’activitats d’auto diagnòstic i de tècniques d’intervenció basades fonamentalment en midfulness. S’utilitzarà al màxim els coneixements i la experiència dels assistents.

Programa

L’estrès i l’esgotament psíquic en el treball (síndrome de “cremar-se”)

¿Què son? Auto- diagnòstic.

Factors afavoridors

Tècniques i habilitats per gestionar l’estrès i millorar la qualitat de vida professional

Proactivitat i lideratge personal

Estratègies cognitives

Autocontrol emocional (relaxació, respiració, etc)

Comunicació efectiva i assertiva (fer i rebre critiques, negociació, etc.)

Gestió equilibrada del temps

L’estratègia personal i professional

Pla de millora de la qualitat de vida professional

Docent

José Manuel Alonso Varea. Director d’ITER (consultoria, recerca i formació en benestar, salut i organitzacions), llicenciat en psicologia per la Universitat de Barcelona i màster en direcció pública (ESADE).

Metodologia

Se celebraran dues sessions presencials, i cinc online per mitjà de la plataforma Zoom. Aprenentatge aplicable al dia a dia combinant la teoria amb la pràctica És fonamental el treball entre sessions de practica de tècniques i de realització d’activitats: Lectures i exercicis, debat i intercanvi en la plataforma Google Classroom.

Requeriments

És imprescindible disposar d’un ordinador amb connexió a Internet, amb càmera i micròfon activat durant el curs.

Es requerirà una participació activa a l’acció formativa.

Estructura i horari

-Sessions presencials: 28 d’abril i 17 de juny de 9.30 a 14.00 h

-Sessions on line: 5, 12, 19 i 26 de maig i 2 de juny de 9.00 a 11.30 h

Durada

20 hores

Llengua d’impartició

Català

Destinataris

El curs esta adreçat al personal de l’administració de les àrees de Serveis Socials .i Educació. Han d’estar disposades a: - intercanviar de forma activa la seva experiència. - fer un treball de lectura i reflexió entre sessions

Certificat

Es lliurarà un certificat d’assistència a les persones que acreditin la participació a un 80% de les hores lectives de cinc sessions, com a mínim, i d’aprofitament sí, a més, realitzen satisfactòriament els exercicis proposats al llarg del curs.

Inscripcions

El termini d’inscripció finalitza el dia 22 d’abril de 2025. La inscripció és gratuïta i el nombre de places és limitat. Per a la selecció de les inscripcions es tindrà en compte la cobertura territorial (s’afavorirà la participació del màxim nombre d’ajuntaments possible) i l’ordre de recepció de les sol·licituds. La formalització de la inscripció es farà per mitjà del formulari que trobareu al web de la Federació: www.fmc.cat.